Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Νίκος Σηφουνάκης παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης συνέντευξη τύπου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη νέα οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας (Τηλεόραση χωρίς σύνορα).
   
Όπως επισήμανε ο κ. Σηφουνάκης «η συμφωνία είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο νομοθετικών οργάνων και θα επιτρέψει να τεθεί η νέα οδηγία σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό. Η νέα οδηγία ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Οι τεχνολογικές εξελίξεις  στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας έχουν δημιουργήσει τη δυνατότητα εκπομπής του οπτικοακουστικού περιεχομένου με νέους τρόπους μέσω των λεγόμενων μη γραμμικών υπηρεσιών. Η οδηγία διευρύνει το πεδίο εφαρμογής  της υπάρχουσας οδηγίας του 1989 η οποία δεν θα καλύπτει στο εξής μόνο την συμβατική τηλεόραση  αλλά και τις νέες μη γραμμικές υπηρεσίες όπως το video on-demand. Εξ ου και η αλλαγή στον τίτλο της οδηγίας, η οποία θα ονομάζεται στο εξής Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας».

Επισήμανε επίσης ότι «η νέα οδηγία περιέχει σύγχρονες ρυθμίσεις για την προστασία των ανηλίκων. Τα κράτη μέλη θα μεριμνούν στο εξής ώστε να τίθενται στη διάθεση των τηλεθεατών αποτελεσματικά συστήματα «φιλτραρίσματος» για εκπομπές με επιβλαβές περιεχόμενο και να υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς για τα τηλεοπτικά κανάλια όσον αφορά  την παιδική διαφήμιση». 

«Ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα, τόνισε ο κ. Σηφουνάκης,  είναι η τηλεόραση και οι νέες  οπτικοακουστικές υπηρεσίες να είναι προσβάσιμες στα άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία. Η ψηφιακή τηλεόραση δίνει νέες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα  τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να αξιοποιήσουν όπως προβλέπει η νέα οδηγία». 

«Μας απασχόλησε επίσης ιδιαίτερα, υπογράμμισε, το θέμα της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης και η ενίσχυση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και είναι σημαντικό ότι στην οδηγία γίνεται αναφορά σε αυτά τα ζητήματα».

Επισήμανε επίσης ότι «είναι θετικό ότι στη νέα οδηγία δεν θίγονται οι ποσοστώσεις για την αναμετάδοση ευρωπαϊκών έργων και έργων ανεξάρτητων παραγωγών. Προβλέπεται μάλιστα ότι τα νέα μη γραμμικά μέσα θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά έργα εξασφαλίζοντας την παρουσία τους στους καταλόγους  video on demand».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «κάποιες από τις διατάξεις της νέας οδηγίας δίχασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε το θέμα της τοποθέτησης προϊόντων καθώς και οι ρυθμίσεις σχετικά με το διαφημιστικό χρόνο και τη διακοπή για διαφημίσεις. Σε αυτά τα σημεία,  δεν στάθηκε δυνατό να βρούμε μία κοινή θέση αποδεκτή από όλες τις πολιτικές ομάδες. Και εγώ ως Ευρωπαίος σοσιαλιστής, δεν μπορώ να πω ότι είμαι σύμφωνος με όλες τις διατάξεις που πέρασαν στη νέα οδηγία όπως για παράδειγμα η δυνατότητα διακοπής των κινηματογραφικών έργων κάθε 30 λεπτά αντί για 45 που ισχύει σήμερα.      

«Πάντως, κατέληξε, η νέα οδηγία, χάρη στην εργασία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί σημαντική πρόοδο για το ευρωπαϊκό τοπίο οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας».